別了My Sina Blog

自上月底遊台回來後,如常寫blog記錄,但相片開始因像數太大而不能上載,

用過My Sina Blog的都知道,每張照片的大小不可超過5MB,可是,連200KB的都不能上載,網友平帆說是可能用盡所有空位.

原來My Sina Blog在這方面真的是有限制,10年前開blog時已懷疑過.

如今,我須要面對現實搬blog了,不過我不會把舊文全搬到新Blog,除非(希望不會)My Sina Blog停止營運.

其實My Sina Blog淺顯易明,使用方便,我真的不捨.

新blog為:https://waiying2008.wordpress.com,當然這新blog會慢慢設置成我想要的,但因太多文要寫了,請各位暫時忍耐,謝謝!

4 thoughts on “別了My Sina Blog

  1. 蒼鷺 : 200mb是頗大。再試應該ok,但不要上載200mb,人家下載也會超慢。

    Sorry,我打錯,係200KB only,而且已試過好多次都係話超越容量.

  2. 加番個新 bookmark 先。
    我都記得相片係有限制大細,所以以前有些鮮奶國國民係用 photobucket 之類外存相片。
    如果有時間,可以兩邊都出文,但會好費神。我都試過這樣運作半年,最後還是放手。
    恭喜!以後唔會無緣無故不能出文了。 🙂

  3. 平帆 : 加番個新 bookmark 先。我都記得相片係有限制大細,所以以前有些鮮奶國國民係用 photobucket 之類外存相片。如果有時間,可以兩邊都出文,但會好費神。我都試過這樣運作半年,最後還是放手。恭喜!以後唔會無緣無故不能出文了。 🙂

    啊,原來係咁,佢o地真係叻.我唔咁做啦,決定由2018年4月1日起用新blog接力,不過我搵唔到個位置,將blog o既連結整出o黎,就好似你o既"WordPress Reader"咁.o衣o家我回應唔到你o係我"台灣第天之旅"內o既留言.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s