日本手信(二十)

這次手信又是雷娃的同事帶來,它可謂是日本的傳統零食一種,它顏色鮮艷奪目,就是:


Picture

Picture

記得四年前,我去日本時,日本人朋友著我不要買這些糖,他說不好吃的(自己倒自己米),所以我從沒買過.

卻估不到,雷娃的同事今次會買這個回來.既然如此,我便試試吧.

我以戰戰兢兢的心情,先吃一粒最下方的那種,它不是太甜,又不是那朋友說的很難吃,可以吧.

隔幾天,又試試最上方大大粒的,我相信,其實全部的味道都是一樣,只是大些小的,可以吃真味道.果然是一樣的,亦更加惹痰.emotion

12 thoughts on “日本手信(二十)

  1. 飛天火羽 : 最下方咪係星星糖?星星糖係得意, 無咩味. 我曾經用一個月時間一個人食左好大包星星糖!!

    應該係喇.嘩!你食晒呀?我將呢包糖轉贈畀我亞嫂班姨娚食.

  2. 雷娃 :
    所以我去旅行買手信,盡量都會買D小精品畀人,糖食得多冇益,又唔可以留作紀念。

    但有時又未必有咁多位擺,而且食吓都可以知道外國o既口味同感受佢o地o既風味啊.

  3. 唔知佢買時有冇試過味呢…
    哈哈哈…就咁望既感覺都唔太好食…
    或者妳那日本朋友唔太喜歡甜…人人對甜的反應都不同…可能妳覺得唔甜佢已經覺得超甜的了!!!

  4. EC :
    唔知佢買時有冇試過味呢…哈哈哈…就咁望既感覺都唔太好食…或者妳那日本朋友唔太喜歡甜…人人對甜的反應都不同…可能妳覺得唔甜佢已經覺得超甜的了!!!

    唔知啊,不過佢同事好似唔會試o左至買喎.
    哈哈,或者係啦.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s