日本手信(十六)

前天跟雷娃到他朋友家取東西,他朋友熱情好客,我在拉衫尾的情況下,有所得益.emotion

他請我們吃由日本買回來的明治鹽味朱古力emotion,聽到這新奇口味,幻想著吃鹹味朱古力會是怎樣呢?一定要試試了.emotion

我把整粒朱古力放進口中,口感是朱古力內有脆米,而那些脆米應該就是鹽吧,但又沒什麼味道似的.但雷娃說吃到有少少鹹味,可能是朱古力味濃,蓋過了的關係吧.

而他朋友也更客氣地送一罐即食鯨魚肉給我們試.emotion

Picture

雖然他說很難吃,但我也要試試啊,因記得早前AJ在挪威吃鯨魚刺身介紹了,說質感似牛肉,而他吃了也沒事呢.emotion

Picture

這是AJ吃鯨魚刺身定壽司?emotion

拉開罐掩後看看,顏色似牛肉,醮汁吃吃.哈,像罐頭吞拿魚汁的味道,用牙簽挑來吃,咦,很易散的,要用筷子了.

Picture

味道沒他朋友說的難吃,反而覺得沒什麼,而雷娃覺得似不辣的五香牛肉呢.

多謝雷娃友善的朋友啊.

10 thoughts on “日本手信(十六)

  1. HaPPy :
    鯨….
    令我想起日本在澳洲大量捕鯨不值得支持~

    嗯,鯨魚係善良動物.日本人大量捕鯨又有啲唔o岩o既,都係提議佢o地捕鯊先.

  2. AJ : 我個件係壽司梨嫁~別外有剌身@@+ 不過當時無影到v.v食完係唔係覺得似牛肉呢?.?

    呵呵呵,下次寫清楚啲嘛.咁又唔多似喎,我覺得口感似吞拿魚,味道更加唔似呢.

  3. 天藍 : 嘩!又有手信呀,你二個真開心!個鯨魚望落去好似牛肉喎,不過我一定唔夠膽試

    嘻,都係睇o左AJ個blog至夠膽試咋.AJ,我幫你賣行廣告喇,好快啲寫返blog喇.

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s